top of page
Yazarın fotoğrafıBahattin Bakır

Kitap İnceleme: Kadın Beyni Erkek Beyni-Serkan Karaismailoğlu

Güncelleme tarihi: 6 Mar 2023

Kitap inceleme serisinin ikinci kitabında da yine bir sinirbilim kitabı ile devam ediyoruz. Bu yazıda da Serkan Karaismailoğlu’na ait olan Kadın Beyni Erkek Beyni kitabına kısaca bakacağız. Zira ben okudum çok da sevdim.

Öncelikle çok kısaca kitabın yazarından bahsetmek gerekir. Serkan Karaismailoğlu, Hacettepe Biyoloji Bölümü’nden mezun olmuş devamında yüksek lisans ve doktorasını aynı okulda Fizyoloji Anabilim Dalı’nda yapmış(Şuraya ayrıntılı CV için link bırakıyorum). Kendisinin bildiğim kadarıyla şuan için 4 tane kitabı var ve benim biraz geç tanıştığım birisi. Kadın Beyni Erkek Beyni kitabı dışındaki kitapları ise şöyle; Pia Mater, Aracnoid Mater, Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum. Sözü uzatmadan okuduğum kitabı nasıldı ondan bahsedeyim.


Kitabın Konusu ve Anlatımı


Eğer beyin, sinirbilim gibi konulara ilginiz varsa bence okuduğunuzda fazlasıyla keyfi alacağınız bir kitap Kadın Beyni Erkek Beyni kitabı. Kitapta beynimizin de özellikle anne karnında maruz kaldığımız hormonların durumuna göre bir tür cinsiyetinin olduğu ve bu cinsiyetlere özgü bir takım özellikler var olduğu anlatılıyor.


Burada belirtmek gerekir ki kadın beyni erkek beyni derken de tam olarak cinsiyetimizle aynı şey kastedilmiyor. Yani erkeklerin beyni ve kadınların beyni şeklinde iki tür beyin cinsiyeti yok. Beynin cinsiyeti meselesi sinirbilimsel açıdan yapılan bir ayrım. Bu ayrıma göre de dört farklı beyin cinsiyeti ortaya çıkıyor: (1) Kadın beyinli kadın, (2) Kadın beyinli erkek, (3) Erkek beyinli kadın ve (4) Erkek beyinli erkek. Bu farklılığın en önemli nedeni de hatırladığım kadarıyla anne karnında maruz kalınan testesteron miktarı.


Kitapta ayrıca beyninizin cinsiyetini öğrenmeniz için kan testine, MR çekimine vs ihtiyaç kalmadan, çok çok basit birkaç saniyede uygulayabileceğiniz bir takım testler de var ki çokça denedik ve şaşırdık. Siz de okursanız kısaca test etme imkanınız olur.

Kitabın içeriği bu kadar kısa değil elbette. İşte az önce bahsettiğim bu beyin cinsiyetindeki farklılaşmanın yaşamımıza çok fazla etkisi var. Serkan Karaismailoğlu da bu farklılıkları anlatırken oldukça eğlenceli ve gerçek hayattan olan örnekler seçmiş. Bu örnekleri de eğlenceli hatta muzip diyebileceğimiz bir üslup ile anlatıyor.


Ben şahsen özellikle üslubunu ve bilgiyi aktarışındaki tarzını çok beğendim. Zira herkesin anlayabileceği düzeye çok güzel bir şekilde indirgemiş ve çok hızlı bir şekilde okunuyor kitap. Kitaptaki pek çok şey gerek derslerden gerekse yaptığım başka okumalardan az çok bildiğim şeylerdi ama okurken hiç sıkılmadım anlatışından ötürü. Elbette tek kaliteli yönü anlatımı değil dediğim gibi konular da çok güzel ve çok güzel bilgiler öğreniyorsunuz.

Kısaca kitapta bahsedilen konu başlıklarından birkaç tanesini de aşağıya sıralamak istiyorum:

  1. İlişkide seçici olan erkek midir kadın mı?

  2. Kadınlar kendilerini güldüren erkeklerden mi hoşlanırlar?

  3. Kadınlar çok mu konuşur?

  4. Kadınları tatmin etmek mi zor yoksa erkekler mi hata yapıyor?

  5. Kadınlar özel günleri unutmazken erkekler neden hatırlamıyor?

  6. Neden öpeyim de geçsin deriz ve bu neden işe yarar?

Aslında çok daha fazla başlık yazılabilir ama burada yersiz olur. Sözü çok uzatmadan bitirmek gerekirse, kitap oldukça eğlenceli bir üslupla ve herkesin anlayacağı bir dille yazılmış. Ayrıca fazlasıyla bilgi dolu ve şaşırtıcı. Ben çok kısa sürede okudum bitirdim, yazarın diğer kitaplarını da okuyacağım ve sizlerin de seveceğini düşünüyorum. Bu yüzden kitabı öneririm.


652 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Depresyon ile Baş Etmek için 3 Kitap Önerisi

Kendi kendine terapi kitaplarının nasıl okunması gerektiğine dair bir video ve yazıyı geçen haftalarda sizlerle paylaşmıştım. Beraberinde...

bottom of page